Fenomenet stand up komiker

Är du en av alla svenskar som gillar stand up komiker? Då är frågan om du någonsin tänkt varifrån detta fenomen uppstått från? Denna text handlar kortfattat om ursprunget av underhållningsformen ”stand up komik”.

Namnet ”Stand up komiker” eller ”ståuppkomik” som det heter på svenska ursprunget som du förmodligen redan listat ut från Amerika, 1950-talet bestämt. Det var faktiskt de frispråkiga pionjärerna som först var stand up komiker. Men under denna tid var inte stand up komik internationellt ännu och blev inte heller det förens runt 1980. Dock var det inte förens slutet av 1980-talet som ståuppkomiken började ta form och sedan 1985 har man arrangerat tävlingar i ståuppkomik.

Men man kan då fråga som om stand up komiker följer någon slags struktur, eller är det mesta improviserat? Tro det eller ej, men faktiskt har dem en viss struktur. Stand up komiker brukar ofta använda sig av monologer som talar direkt till publiken, dessa monologer brukar dessutom behandla aktuella ämnen i samhället för att människor skall relatera sig till dem.

Förhoppningsvis har du som läsare lärt dig något nytt genom denna text. Tänker du på detta nästa gång du skall se på någon stand up komiker så kommer du garanterat få en helt ny uppskattning för denna form av underhållning!